THOM BROWNE + SIL BRUINSMA

Δημιουργώντας φαντασία: ο προβοκάτορας της μόδας Thom Browne σε συνομιλία με τον makeup artist Sil Bruinsma

Το Made for Fashion φέρνει κοντά κορυφαίους σχεδιαστές μόδας και makeup artists για μια ειλικρινή ανοιχτή συζήτηση για τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τις πασαρέλες

O Thom Browne, ένας άνθρωπος με βαθιά, άκαμπτη ομοιομορφία στην προσωπική του ζωή συμβαίνει να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από μερικά από τα πιο προκλητικά, εξαιρετικά, εφευρετικά σχέδια της μόδας. Κάθε μια από τις συλλογές του αφηγείται τολμηρές πνευματώδεις ιστορίες που αποπνέουν τέχνη, τόσο εκκεντρικές όσο και φιλόδοξες.

Μια δημιουργική συγκυρία έφερε τον makeup artist Sil Bruinsma στην τροχιά του, έναν άνθρωπο ο οποίος με τέχνη υλοποιεί τη μοναδική άποψη του Browne, καθώς χειρίζεται το πρόσωπο του κάθε μοντέλου (για τις αντρικές και τις γυναικείες συλλογές) ως μια επέκταση των ρούχων που φοράνε. Μαζί δημιουργούν μια συνολική φαντασία, συντρίβοντας τις προσδοκίες από εποχή σε εποχή, πάντα εντυπωσιακά αξέχαστοι. Εδώ, συζητούν τη σχέση τους, αυτό που τους κάνει τόσο συμβατούς και τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται για να υλοποιήσουν το δυνατό όραμα του Thom.

Sil: Ξεκινήσαμε περίπου πριν από τέσσερα χρόνια στο Παρίσι, με την ανδρική συλλογή, και στη συνέχεια ο Thom άρχισε να παρουσιάζει τη γυναικεία συλλογή στη Νέα Υόρκη και ασχολήθηκα και με αυτό. Εξελίχθηκε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Ακόμη και για τις επιδείξεις των ανδρών κάνουμε λίγο μακιγιάζ. Είναι βασικά ακριβώς το ίδιο με τις γυναίκες.

Thom: Δεν είμαι ειδικός σε θέματα makeup και επομένως η συνεργασία με τον Sil είναι ο τύπος της συνεργασίας που πραγματικά εκτιμώ γιατί έχω μια συγκεκριμένη ιδέα του τι θέλω να κάνω. Δίνω την ιδέα μου στον Sil και τη βελτιώνει. Είναι ειδικός σε αυτό που κάνει. Όποιος είναι πραγματικά καλός σε αυτό που κάνει, είναι πηγή έμπνευσης.

Sil: Ο Thom έχει ένα τέτοιο ισχυρό όραμα, είναι πραγματικά ο δικός του κόσμος, και επινοεί την ιδέα - είτε εμπνέεται από μια ταινία είτε από οτιδήποτε - και μου δίνει μερικές αναφορές ή θα πει «Θα ήθελα να δω αυτό ή εκείνο.» Τώρα, μετά από δυο χρόνια συνεργασίας, γνωρίζω προς τα πού θέλει να πάει.

Thom: Η έμπνευσή μου προέρχεται από τόσα πολλά διαφορετικά μέρη, αλλά μπορώ να χρησιμοποιήσω πολλές αναφορές ταινιών. Μερικές φορές απλά σκέφτομαι μια πρωτότυπη ιδέα, κάτι που δεν έχω ξαναδεί. Είναι η δημιουργία ενός πράγματος που δουλεύει με τη συλλογή αλλά υπάρχει επίσης ένας λόγος για αυτό, είναι κάπως διασκεδαστικό.

«Υπάρχουν δύο είδη ομορφιάς. Αυτή που ομορφαίνει τους ανθρώπους...Και στη συνέχεια υπάρχει μια ομορφιά που είναι πολύ πιο κατευθυντήρια. Πιο δημιουργική και τολμηρή».

Sil: Είναι ένα τόσο ευρύ φάσμα επιρροών. Καλλιτέχνες, ζωγράφοι, μερικές φορές είναι απλά μια γυναίκα στο μετρό. Μερικές φορές οι σχεδιαστές σας δίνουν μια ιδέα του τι θέλουν ή μερικές φορές η ιδέα έρχεται μόνο με μια ματιά στη συλλογή ή τα υφάσματα. Είναι το να νιώθω και να αισθάνομαι αυτό που θέλει να δει ο Tom και στη συνέχεια να του δίνω τη δική μου ενέργεια.

Thom: Ο τρόπος που σχεδιάζω; Όλα τα σκέφτομαι από την αρχή. Βέβαια αφήνω τον εαυτό μου ανοιχτό για να εξελιχθεί τους λίγους μήνες που η συλλογή υλοποιείται αλλά υπάρχει μια αρκετά σαφής ιδέα από την αρχή. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι η αναφορά δεν χρησιμοποιείται κυριολεκτικά. Ενσωματώνεται πολύ χαλαρά σε μια ευτυχώς πρωτότυπη ιδέα.

Sil: Υπάρχουν δύο τύποι ομορφιάς. Αυτή που ομορφαίνει τους ανθρώπους, και ορισμένοι σχεδιαστές σου ζητούν να ομορφύνεις τα κορίτσια. Και στη συνέχεια υπάρχει μια ομορφιά που είναι πολύ πιο άμεση. Πιο δημιουργική και τολμηρή. Μου αρέσει και η άλλη πλευρά: οι makeup artists πρέπει να είναι ευέλικτοι στον τρόπο που δουλεύουν, αλλά εκτιμώ ιδιαίτερα τη συνεργασία με κάποιον που σε παρακινεί να δοκιμάσεις άλλα πράγματα ή που είναι ανοιχτός σε αυτό.

Thom: Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα, ειδικά σε αυτόν τον κόσμο, είναι ότι λειτουργεί με τις συλλογές. Και οι συλλογές μου είναι κάπως προκλητικές και δεν είναι φυσιολογικές. Επομένως και το makeup δεν πρόκειται να είναι φυσιολογικό. Αλλά είναι φυσιολογικό με έναν τρόπο που είναι περισσότερο για ψυχαγωγία, για να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά.

Sil: Μερικές φορές ο Thom έχει μια πολύ σαφή ιδέα για το πώς θέλει να είναι το makeup και κατά τη διάρκεια αυτής της συγκεκριμένης σεζόν, μου έδειξε ένα ύφασμα φύλλου και με αυτό ως οδηγό το makeup έφτασε από τα ρούχα μέχρι το πρόσωπο, ήταν όλο το σύνολο ένα καμουφλάζ.

Thom: Ήρθα στον Sil με την ιδέα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να φέρουμε το καμουφλάζ στο makeup και απλά επειδή το πρότεινα, η δημιουργία αυτής της σεζόν ήταν ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που έχω δει. Η πραγματική επιτυχία του καμουφλάζ...

Sil: Ο Thom είναι κάποιος που έχει ένα τέτοιο ισχυρό όραμα. Μου αρέσει αυτό που κάνει, και με αυτή την έννοια είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι πολύ ωραίο να δουλεύω μαζί του. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο σε ό,τι βλέπουμε ωραίο και σε ό,τι λειτουργεί. Και αυτό είναι υπέροχο. Δεν είναι πάντα η περίπτωση.

Thom: Αυτό ακριβώς. Σεβασμός και εμπιστοσύνη. Έχω συνεργαστεί με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους αλλά υπάρχουν μερικές σχέσεις που πραγματικά χτίζονται πάνω σε αυτή τη συνεχή εμπιστοσύνη.