Laura Mvula

Με τον εκφραστικό ήχο και τις εντυπωσιακές εμφανίσεις, η Laura Mvula είναι η όμορφη ονειροπόλος που ταρακουνάει τα pop chart του Ηνωμένου Βασιλείου

ΣΤΟ MY BEAUTY, ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ

Η ανέλιξη της Laura Mvula στο καλλιτεχνικό στερέωμα της pop δεν συνέβη με τον πιο ορθόδοξο τρόπο. Γεννήθηκε στα προάστια της άλλοτε βιομηχανικής πόλης του Birmingham στα μέσα της δεκαετίας του '80, άντλησε την έμπνευσή της από τα R&B γκρουπ της δεκαετίας του '90, όπως το Eternal και άρχισε να τραγουδάει με ένα γκρουπ a capella με αρχηγό τη θεία της. Όταν έφτασε στην ηλικία των 20, διηύθυνε την τοπική χορωδία γκόσπελ και είχε ξεκινήσει τη δική της μπάντα, ένα γκρουπ jazz/soul για το οποίο έγραφε η ίδια τα τραγούδια. Όλα αυτά, ενώ εργαζόταν ως αναπληρώτρια καθηγήτρια σε ένα τοπικό γυμνάσιο.

Παρακολουθήστε τη Laura Mvula να ερμηνεύει το «Phenomenal Woman» παρακάτω:

Η Laura, αφού κέρδισε γρήγορα την αναγνώριση των υποστηρικτών και των κριτών, κέρδισε δύο βρετανικά βραβεία MOBO (καλύτερης γυναίκας ηθοποιού και καλύτερου καλλιτέχνη R&B ή καλλιτέχνη της soul) και το πρώτο της άλμπουμ Sing to the Moon συνδύασε στοιχεία της ποπ και της τζαζ με τη δυνατή αλλά και απαλά αισθαντική φωνή της. Το τελευταίο άλμπουμ The Dreaming Room εκφράζει την ευαισθησία της σε θέματα που είναι πιο δυνατά και σκοτεινά: είναι δυνατό και χαρούμενο, ένας εορτασμός της αφροκεντρικής κουλτούρας με ένα χαρτοφυλάκιο εικόνων που δημιουργούν έναν ολόκληρο κόσμο. Εδώ, μιλά για τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών με τους θαυμαστές της και το πώς το ξύρισμα του κεφαλιού της άνοιξε τον κόσμο της.

«Ξύρισα για πρώτη φορά το κεφάλι μου πριν έξι χρόνια. Πρώτη ήταν η ξαδέρφη μου: εντυπωσιάστηκα τόσο από το πώς σε έκανε να στρέφεις την προσοχή σου στο πρόσωπό της. Σε κάνει να είσαι πιο εκτεθειμένος από οποιονδήποτε άλλον. Πάντα είμαι υπέρ του να δοκιμάζεις νέα πράγματα και απλά το ερωτεύτηκα. Πάω πίσω στην afro και weave όταν βαριέμαι και ειλικρινά υπάρχουν πάντα στιγμές που θέλω να καλύψω το κεφάλι μου και να ζεσταθώ. Αλλά τα κοντά μαλλιά είναι το vibe μου τώρα.»

«Οι νέες γυναίκες πρέπει να είναι σε θέση να δουν ότι ο κόσμος είναι μεγάλος και γεμάτος ποικιλία: δεν υπάρχει απλά ένα ιδανικό ομορφιάς. Νιώθω σα να παίρνω το ρόλο μου πολύ σοβαρά...Γιατί τώρα, νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.» – Laura Mvula

«Είναι κάτι που με παρακινεί, αν και υποσυνείδητα. Είναι έντονο. Με παίρνουν όλοι πιο πολύ στα σοβαρά. Δεν υπάρχει τίποτα μπροστά από το πρόσωπό μου. Πρέπει να προσέχεις τις εκφράσεις του προσώπου μου. Είναι απλά το κεφάλι μου. Δεν μπορεί να κρυφτεί κάτι! Αρχικά, όταν είδα τις φωτογραφίες μου κατά την ερμηνεία, νόμιζα ότι φαινόμουν σαν μια φαλακρή, ιδρωμένη γυναίκα που τραγουδούσε. Δεν φαινόμουν χαριτωμένη ή θηλυκή. Αλλά όταν είμαι στη σκηνή, κινούμαι. Έτσι οι άνθρωποι βλέπουν τα πάντα και σε κάποιο επίπεδο νομίζω ότι σε φέρνει πιο κοντά μου.»

«Όταν φοράω περούκα, ιδιαίτερα περούκα afro, οι άνθρωποι νομίζουν ότι είμαι cool, αλλά δεν είναι η ίδια εμπειρία. Οι άνθρωποι σχολιάζουν συνέχεια. Πάντα με συγκρίνουν με τη Grace Jones και τη Skin από τους Skunk Anansie της alt-rock του 90. Μερικές φορές οι άνθρωποι σχολιάζουν αρνητικά πράγματα, επειδή νομίζουν ότι μια γυναίκα με ξυρισμένο κεφάλι είναι πολύ αρρενωπή. Αλλά οι άνθρωποι σχολιάζουν κάθε μέρα! Συνέχεια.»

«Στα βίντεο της mainstream μουσικής, ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζονται οι μαύροι άντρες και γυναίκες είναι γενικά αρκετά περιορισμένος. Νιώθω τώρα όμως ότι έχουμε εισέλθει σε ένα νέο κύμα, με καλλιτέχνες όπως η Beyoncé και η Solange και η Janelle Monáe. Είναι σημαντικό για μένα να καλωσορίζω όσο το δυνατό περισσότερο την εκκεντρική ομορφιά της μαυροαφρικανικής και καραϊβικής κουλτούρας και όχι απλά τη μόδα και την εικόνα αλλά και την έκφραση του προσώπου, το μήνυμα και τη μουσικότητα. Ελπίζω μόνο να ξεπεράσει το Twerk. Προφανώς, το twerking έχει γίνει μέρος της ποπ κουλτούρας, αλλά υπάρχει τόση πολλή μαύρη ιστορία και πολιτισμός που απλά δεν μπορεί να τη φτάσει. Είναι τόσο απίστευτα πλούσια και γεμάτη χαρά και είναι σημαντικό ότι βλέπω τον εαυτό μου μέσα σε αυτή την εικόνα.»

«Επειδή όταν ήμουν μικρή, δεν το είχα αυτό και για τους νέους ανθρώπους, ειδικά τις νέες γυναίκες, είναι σημαντικό να βλέπουν ότι ο κόσμος είναι μεγάλος, γεμάτος ποικιλία και όχι απλά ένα ιδανικό ομορφιάς. Παίρνω το ρόλο μου πολύ πιο σοβαρά τώρα. Το κάνω δυνατά, τολμηρά, χωρίς φόβο. Γιατί τώρα, νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.»