Melanie Gaydos

Το μοντέλο Melanie Gaydos μιλάει για τη σημασία της ομορφιάς, σπάζοντας τις προκαταλήψεις και την αντίληψη ότι ίσως είναι ξωτικό

ΣΤΟ MY BEAUTY, ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ

Η Melanie Gaydos είναι το ανερχόμενο αστέρι που υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα μόδας τις βασικές αρχές: ελευθερία, έκφραση, εξέλιξη και δύναμη. Γεννημένη στο Κονέκτικατ με μια σπάνια γενετική διαταραχή που είναι γνωστή ως εξωδερμική δυσπλασία, η εμφάνισή της απέχει πραγματικά από τα προδιαγεγραμμένα πρότυπα της βιομηχανίας, χωρίς να είναι λιγότερο όμορφη. Αυτή τη σεζόν, η Gaydos ήταν μοντέλο σε διάφορες παρουσιάσεις και επιδείξεις στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης. Το χαρτοφυλάκιό της ως συντάκτης επεκτείνεται έως σήμερα, ενώ ο κόσμος ερωτεύεται αυτή τη συνειδητοποιημένη ονειροπόλο και πραγματική νεράιδα που σπάει τις προκαταλήψεις με κάθε μία από τις σαγηνευτικές φωτογραφίες της. Εδώ, μιλάει στο M·A·C Culture για την επίμονη, αλλά και γεμάτη επιβράβευση πορεία της.

«Μετακόμισα στη Νέα Υόρκη πέντε χρόνια πριν για να πάω στη σχολή τέχνης όπου έκανα αρκετή αυτοπροσωπογραφία. Γνώρισα έναν φωτογράφο σε ένα club μέσω κοινών φίλων που ενδιαφερόταν για τη δουλειά μου και έτσι ξεκίνησε η καριέρα μου στο μόντελινγκ. Είχα μόλις σταματήσει να φοράω περούκες, καθώς αφενός δεν είχα αρκετά χρήματα και αφετέρου συνειδητοποιούσα ότι δεν ήταν πια το στυλ μου. Είχα επιλέξει να αποκτήσω μια πιο μινιμαλιστική προσέγγιση στη ζωή και ευτυχώς ήταν σύμφωνος.

Φωτογραφία από τη Sylwia Makris

«Είμαι το μόνο άτομο που κάνει αυτό που κάνω και στην αρχή το βρήκα σκληρό να αντικειμενοποιούμαι από άλλους. Σήμερα, δεν έχω κανένα πρόβλημα να με βλέπουν οι άνθρωποι διαφορετικά από το πώς βλέπω εγώ τον εαυτό μου.» – Melanie Gaydos

«Νομίζω ότι έχω κάνει μια πραγματικά καταπληκτική δουλειά στη διαχείριση του εαυτού μου και μετά από αυτές τις πρώτες φωτογραφίες, ξεκίνησα την καριέρα μου στέλνοντας e-mail σε ανθρώπους. Δεν είμαι ακόμη φίρμα. Με προσέγγισαν [από ένα μεγάλο πρακτορείο] νωρίτερα φέτος αλλά κατέληξαν τελικά ότι δεν ήμουν κατάλληλη για αυτούς. Απογοητεύτηκα γιατί αν με είχαν επιλέξει για να τους εκπροσωπήσω, αυτό θα σήμαινε ότι η κοινωνία τελικά με αποδέχεται για αυτό που είμαι και αποδέχεται αυτό που κάνω. Επειδή έχω προσπαθήσει να συνδεθώ με την κοινωνία και θέλω οι άνθρωποι να με βλέπουν όπως βλέπω εγώ τον εαυτό μου.

«Άνθρωποι πρότειναν «εναλλακτικά» πρακτορεία αλλά πραγματικά μισώ τον όρο. Όταν ήμουν επαναστάτρια έφηβη, σκέφτηκα τον εαυτό μου ως εναλλακτικό, αλλά δεν είναι αυτό που είμαι. Όταν ξεκίνησα, ήταν πιο εύκολο να συμμετέχω σε μια πιο σκοτεινή φωτογράφιση αλλά πραγματικά θέλω να απομακρυνθώ από όλο αυτό.

Φωτογραφία από τη Sylwia Makris

«Εξακολουθώ να συνεργάζομαι μόνο με τους ανθρώπους που μου αρέσουν, κάτι το οποίο με βοήθησε να βελτιστοποιήσω την κατανόησή μου για το ποιά είμαι, το πώς προβάλλω τον εαυτό μου και αποδέχομαι πραγματικά το σώμα μου. Είμαι το μόνο πρόσωπο που κάνω αυτό που κάνω και στην αρχή το βρήκα σκληρό να αντικειμενοποιούμαι από άλλους. Σήμερα, δεν έχω κανένα πρόβλημα να με βλέπουν οι άνθρωποι διαφορετικά από το πώς βλέπω εγώ τον εαυτό μου. Θέλω να πω, είναι το όνομα της βιομηχανίας και έμαθα ότι όλοι αντικατοπτρίζουμε ο ένας τον άλλον. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε πράγματα με τα οποία δεν ταυτιζόμαστε απαραίτητα. «Όμοιος ομοίω αεί πελάζει» που σημαίνει ότι ο όμοιος τον όμοιό του πάντα πλησιάζει.

«Με εκπλήσσει το ότι οι άνθρωποι έχουν μια δυνατή αντίδραση στην εμφάνισή μου. Ήμουν έτσι όλη μου τη ζωή και ως παιδί δεν είχα οποιαδήποτε αίσθηση του ποιά ήμουν εξωτερικά. Πάντα έβλεπα το σώμα μου ως μέσο και σίγουρα δεν επηρεάζει το ποιά είμαι. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν κατηγορηθεί για το ότι με έχουν χειριστεί ως τάση ή ως απάτη, αλλά νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να κατανοήσουν αυτό που κάνω.

«Ωστόσο, έχω ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μου. Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τους Tim Walker, Steven Klein, Nick Knight και Paolo Roversi. Το έργο του Tim Walker μιλάει πραγματικά για το ποιά είμαι. Όταν ήμουν νεότερη, εγώ πραγματικά, πίστευα ότι ήμουν ένα ξωτικό. Ακόμη και ο πατέρας μου συνήθιζε να με φωνάζει ξωτικό και πάντα με εντυπωσίαζαν πραγματικά οι νεράιδες. Η προσωπικότητά μου προσομοιάζει αυτή μιας νεράιδας, νομίζω.»

Ακολουθήστε τη Melanie στο Tumblr, στο Facebook, και το Instagram.