Stoya

«Η βρώμικη αγαπημένη της Αμερικής», ερμηνεύτρια Stoya μιλάει για το πορνό, το makeup και την ομορφιά του να είσαι απλά ο εαυτός σου

ΣΤΟ MY BEAUTY, ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ

Την τελευταία δεκαετία, η Stoya αμφισβήτησε αντιλήψεις για το τι σημαίνει να είσαι πορνοστάρ, τόσο με την ομορφιά της όσο και το μυαλό της. Ήταν 21 όταν η Stoya έγινε ενήλικας ερμηνεύτρια, και ανέβηκε γρήγορα σε φήμη. Μια χαμογελαστή μελαχρινή με κατάλευκη επιδερμίδα και αθλητική, παιδική διάπλαση, η Stoya ξεχώρισε σε έναν κόσμο γεμάτο spray tans, τεράστια στήθη και ψεύτικες βλεφαρίδες. Όμως, ήταν ο ρόλος της ως ειλικρινής, sex-positive φεμινίστρια και συγγραφέας που πυροδότησε το mainstream χαρακτήρα της.

Τα τελευταία χρόνια, η Stoya έχει μετατρέψει την επιτυχία της στο πορνό σε δεύτερη καριέρα ως συγγραφέας και σύμβουλος του σεξ, γράφοντας για εκδόσεις όπως οι New York Times και Vice, ενώ έχει αναλάβει μια στήλη συμβουλών σεξ για το The Verge. Στην πορεία, έγινε κάτι σαν πρότυπο για τους συμβούλους του σεξ ενώ η The Village Voice της έδωσε τον τίτλο «η βρώμικη αγαπημένη της Αμερικής». Φωτογραφήθηκε από τον Steven Klein για το εξώφυλλο του περιοδικού Richardson εμφανίστηκε στο The Daily Show μιλώντας για το σεξ στην Αμερική και πρόσφατα ανέβασε τη δική της ιστοσελίδα με «επιμελημένες αισχρολογίες» με τον συνάδελφο adult performer Kayden Kross, TrenchcoatX. Εδώ, μας εξηγεί τη μοναδικά διορατική άποψή της για την ομορφιά...

«Στο σπίτι μου όταν ήμουν μικρή, δεν δινόταν ιδιαίτερη έμφαση στη στερεοτυπική ερμηνεία της θηλυκότητας. Η μαμά μου δεν ήταν ποτέ του στυλ, 'Να σου δείξω πως θα γυρίζεις τις βλεφαρίδες σου!'. Ήταν περισσότερο, 'Α, πειραματίζεσαι με το μακιγιάζ - διασκέδασέ το αλλά είσαι μόνη σου σε αυτό, μικρή'.

«Τελικά, έπρεπε να μάθω να κάνω μακιγιάζ για δημόσιες εμφανίσεις. Σκέφτηκα, 'Ω, αυτό είναι τόσο διασκεδαστικό, είναι σαν ένα κοστούμι για το πρόσωπό μου!'. Αλλά τώρα, που έχoυν ασχοληθεί τόσο πολύ μαζί μου επαγγελματικά, η σχέση μου με τη φυσική μου εμφάνιση είναι κατά κύριο λόγο δουλειά. Προφανώς έχω έναν καθρέπτη στο μπάνιο μου, αλλά δεν είμαι από αυτές που περνάνε χρόνο κοιτάζοντας σε καθρέπτες, γιατί πρέπει να βλέπω πάρα πολύ το εαυτό μου σε βίντεο.

«Η γενική εικόνα που επικρατεί για μια πορνοστάρ είναι αυτή μιας ξεβαμμένης ξανθιάς, που έχει φτιαχτεί πάρα πολύ και έχει εξαιρετικά μεγάλο στήθος. Ως ερμηνεύτρια λοιπόν, κάνεις μια επιλογή είτε να ερμηνεύσεις αυτό το αρχέτυπο... είτε όχι. Αλλά η επιλογή να μην το κάνεις επηρεάζεται πάντα από το γεγονός ότι το αρχέτυπο υπάρχει στο μυαλό του καθενός. Αν και βλέπω να αλλάζει αυτό, τουλάχιστον λίγο.

«Μια μέρα, απλά σκέφτηκα: «Δεν μπορώ να το κάνω πια αυτό, θα είμαι απλά ο εαυτός μου» και έβαλα το χέρι μου μέσα στο πουκάμισό μου στη μέση ενός μπαρ, έβγαλα το ενισχυμένο σουτιέν μου και απλά το άφησα πάνω στο τραπέζι.» – Stoya

«Η πρώτη μου χρονιά στο AVN, τη μεγάλη σύνοδο του πορνό, ήταν το 2008. Οι περισσότερες από τις άλλες ερμηνεύτριες, ειδικά οι επιτυχημένες, ήταν γυναίκες με καμπύλες, σέξι, έμπειρες και ένιωθα ξερακιανή, αμήχανη και κοκκαλιάρα σε σχέση με αυτές. Ήταν αρκετά άβολο για μένα.

«Μετά από αυτό ακολούθησε μια δύσκολη περίοδος για περίπου ένα χρόνο όταν φορούσα σούπερ ενισχυμένα σουτιέν. Νομίζω ότι όλοι περνούν από στάδια σύγκρισης του εαυτού τους με τους άλλους. Αλλά μια μέρα απλά σκέφτηκα: Δεν μπορώ να το κάνω άλλο αυτό, θα είμαι απλά ο εαυτός μου» και έβαλα το χέρι μου μέσα στο πουκάμισό μου στη μέση ενός μπαρ, έβγαλα το ενισχυμένο σουτιέν μου και απλά το άφησα πάνω στο τραπέζι.

«Το look μου εκτός δουλειάς είναι γενικά casual. Δεν χρειάζεται να έχω το τέλειο «πρόσωπο πορνοστάρ» ή το τέλειο «πρόσωπο της μόδας» για να μου πάρουν συνέντευξη για παράδειγμα σχετικά με τη διατομή του πορνό και της τεχνολογίας. Όταν είσαι πορνογράφος, και ειδικά γυναίκα πορνογράφος, μπορεί να μοιάζει με μια μάχη με πολλά εμπόδια που πρέπει να την παίρνεις στα σοβαρά. Επομένως, όσο περισσότερο έχεις το στυλ της πορνοστάρ, τόσο πιο δύσκολο είναι οι άνθρωποι να σε ακούσουν και να κατανοήσουν τις κουβέντες σου.

«Στην προσωπική μου ζωή φοράω μακιγιάζ μόνο μερικές φορές. Φυσικά, οι επιθυμίες και οι επιλογές σχετικά με την εμφάνισή μας δεν συμβαίνουν αυθαίρετα: επηρεάζονται από τις πολιτισμικές απαιτήσεις, αλλά μια φορά στο τόσο, το βρίσκω πολύ ωραίο να βάφομαι για μένα, χωρίς να ανησυχώ για τον τύπο του φωτισμού ή αν το γκλίτερ δεν δείχνει καλά στην κάμερα.

«Η Cher είναι το δικό μου πρότυπο ομορφιάς. Και όταν κάνω δημόσια πράγματα όπου απαιτείται πολύ μακιγιάζ, υπάρχει συνήθως μια drag queen ή δύο που χρησιμοποιώ ως αναφορές – Η Milk είναι μία από τις τελευταίες αγαπημένες μου. Νιώθω σαν να υπάρχει κάτι κοινό μεταξύ ενός τραβεστί και μιας πορνοστάρ. Κατά κάποιον τρόπο, ζωγραφίζεις τις ιδέες του πώς είναι μια γυναίκα ή τουλάχιστον πώς μοιάζει μια «σέξι» γυναίκα, μερικές φορές στο βαθμό της παρωδίας.

«Νομίζω ότι νιώθω πιο όμορφα όταν κατεβαίνω από αεροπλάνο ή όταν ξυπνάω το πρωί και νιώθω πραγματικά έτοιμη για την ημέρα. Αυτό πιθανά προέρχεται από ένα μέρος που ερμηνεύει την ομορφιά όχι ως κάτι που κοιτάζουν οι άλλοι αλλά ως ένα προϊόν του να νιώθεις υπέροχα ή να κάνεις κάτι για το οποίο είσαι υπερήφανος. Είναι μια αρκετά περίπλοκη σχέση με τη μόδα, το ξέρω.»